ABDULLA ORIPOV LIRIKASIDA DUNYO TALQINI (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Ushbu maqolada o‘zbek zamonaviy adabiyotining yirik vakili Abdulla Oripov lirikasida dunyo talqini masalasi atroflicha tahlil qilinadi. Shoirning poetik olami inson hayoti, uning ma’naviy qadr-qimmati, vaqt va abadiyat, ezgulik va yovuzlik kabi falsafiy tushunchalar bilan boyitilgan. Oripov she’riyatida dunyo – insonni sinovdan o‘tkazuvchi maydon, hayot esa o‘tkinchi, ammo insoniylik va ruhiy poklik abadiy qadriyat sifatida talqin etiladi. Shoirning lirik asarlarida Vatan, xalq, milliy g‘urur, shuningdek, umuminsoniy qadriyatlar ham poetik timsollar orqali yuksak badiiylikda ifodalanadi. Ayniqsa, tabiat manzaralari va ramziy obrazlardan foydalanish orqali shoirning dunyo haqidagi falsafiy qarashlari chuqur ochib beriladi. Maqolada shuningdek, Oripov lirikasida milliy ruh va global muammolarning uyg‘unligi, she’riyatining bugungi davr uchun ham dolzarbligi asoslab beriladi.