Texnologik mashinalarning raqamli egizak modellarini yaratish va ularni ishlab chiqarish jarayonida qo‘llash istiqbollari (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Ushbu maqolada texnologik mashinalar uchun raqamli egizak (Digital Twin) texnologiyalarini yaratish va ularni ishlab chiqarish jarayonida qo‘llash masalalari yoritilgan. Raqamli egizak modeli yordamida mashinaning real vaqt rejimidagi ishlash holatini kuzatish, nosozliklarni prognoz qilish va texnik xizmat ko‘rsatishni optimallashtirish imkoniyatlari tahlil qilinadi. Maqolada 3Dmodellashtirish, ma’lumotlarni raqamli sinxronlashtirish va IoT tizimlari bilan integratsiya mexanizmlari ham ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, raqamli egizak texnologiyasini joriy etish texnologik mashinalarning samaradorligi va ishonchliligini sezilarli darajada oshiradi.