“Gripp va paragripp infektsiyalarining virusologik diagnostikasi” (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Ushbu maqolada gripp va paragripp infektsiyalarini keltirib chiqaruvchi viruslarning morfologik va genetik xususiyatlari, ularning tarqalish mexanizmlari va epidemiologik ahamiyati chuqur tahlil etiladi. Virusologik diagnostika jarayonida qo‘llaniladigan klassik usullar (virusni alohida ajratish, kultivatsiya) hamda zamonaviy molekulyar-biologik va serologik texnologiyalar (PZR, ELISA, RT-PCR, tezkor testlar) yoritib beriladi. Maqolada laboratoriya sharoitida diagnostika samaradorligini oshirish, yondashuvlarni standartlashtirish, hamda milliy laboratoriya tarmog‘ini mustahkamlash bo‘yicha takliflar ham keltirilgan. Ushbu ilmiy ish sog‘liqni saqlash sohasida faoliyat yuritayotgan epidemiologlar, laboratoriya diagnostikasi mutaxassislari va talabalarga amaliy va nazariy jihatdan foydalidir.