BUG‘DOY NALARIDA XLOROFILL MIQDORI (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Bug‘doy o‘simligi ekinlar orasida asosiy ekin bo‘lib, inson iste’moldi uchun non non maxsulotlari  maxsulotlari va oziq - ovqat xavfsizligini ta’minlash uchun hal qiluvchi o‘rinni egallaydi. So‘ngi yillarda iqlim o‘zgarishi natijasida bug‘doy hosildorligiga o‘zgaruvchan ekstremal ob-havo sharoitlari (sho‘rlanish, qurg'oqchilik, issiqlik stressi va boshqa omillar)  va biotik stress (turli patogen zamburug‘lar, hashoratlar, vursli kasalliklar) omillar salbiy ta’sir ko‘rsatmoqda, bu esa qishloq xo'jaligida bug‘doy yetishtirishida hosildorlikni pasayishiga olib kelmoqda.