AXBOROT XAVFSIZLIGINI TA'MINLASHNING ZAMONAVIY YONDASHUVLARI VA MUAMMOLARI (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Mazkur ilmiy maqolada axborot xavfsizligi tushunchasi, uning mohiyati va dolzarbligi chuqur o‘rganiladi. Avvalo, axborot xavfsizligining asosiy komponentlari — maxfiylik, butlilik va mavjudlik (confidentiality, integrity, availability) — atroflicha sharhlanadi. Keyinchalik, zamonaviy axborot tizimlariga tahdid solayotgan omillar, jumladan, kiberjinoyatchilik, zararli dasturiy ta’minotlar, tarmoq hujumlari va ichki tahdidlar yoritiladi. Maqolada, shuningdek, texnik va notexnik himoya vositalari, kriptografik algoritmlar, autentifikatsiya tizimlari, xavfsizlik siyosati ishlab chiqish usullari va xavf-xatarlarni boshqarish mexanizmlari muhokama qilinadi. Xalqaro axborot xavfsizligi standartlari (masalan, ISO/IEC 27001) va milliy qonunchilik asosida xavfsizlikni ta’minlashda yondashuvlar qiyosiy tahlil qilinadi. Tadqiqot yakunida axborot xavfsizligini samarali tashkil etish bo‘yicha takliflar va amaliy tavsiyalar beriladi.