ASTRAGALUS MUCIDUS L. O‘SIMLIGIDAN OLINGAN EKSTRAKTNING DIURETIK FAOLLIGINI O‘RGANISH (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Ushbu maqolada Fabaceae oilasiga mansub Astragalus mucidus L. o‘simligidan olingan ekstraktning eksperimental hayvon modellarida diuretik xususiyati o‘rganildi. Olingan natijalar ekstraktning o‘rtacha dozalarda sezilarli darajadagi siydik haydovchi ta’sirga ega ekanligini ko‘rsatdi. Ayniqsa, 5.0-10.0 mg/kg dozalarda maksimal diuretik effekt kuzatildi. Ekstraktning yuqori dozalardagi ta’siri esa nisbatan kamaygan. Ushbu natijalar Astragalus mucidus L. ekstraktini istiqbolli tabiiy diuretik vosita sifatida ko‘rib chiqish imkonini beradi.