Sug‘oriladigan maydonlarda tuproq unumdorligini saqlash va yaxshilashda ekotizim xizmatlarining roli (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Ushbu maqolada sug‘oriladigan maydonlarda tuproq unumdorligini saqlash va yaxshilashda ekotizim xizmatlarining ahamiyati yoritilgan. Tadqiqotda mavjud ilmiy adabiyotlar tahlil qilinib, ekotizim xizmatlarining asosiy turlari – oziq moddalarning aylanishi, suvni tartibga solish, biologik xilma-xillikni saqlash kabi xizmatlar orqali tuproq sifatiga ko‘rsatadigan ta’siri baholangan. O‘zbekistonning ayrim sug‘oriladigan hududlaridagi tajribalar asosida ekotizim xizmatlarining tuproq unumdorligiga qo‘shayotgan hissasi tahlil qilindi. Shuningdek, ekologik xizmatlar uchun to‘lov (PES) tizimi orqali ushbu xizmatlarni iqtisodiy jihatdan qadrlash va rag‘batlantirish imkoniyatlari ko‘rib chiqildi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, ekotizim xizmatlarini saqlab qolish va ularni qishloq xo‘jaligi boshqaruviga integratsiyalash orqali yer degradatsiyasining oldini olish va barqaror ishlab chiqarishni ta’minlash mumkinligi aniqlangan.