Yadro va xromosomalarni tuzilishi. Xromosoma mutatsiyalari (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Ushbu ilmiy ishda eukariot hujayralarining asosiy boshqaruv markazi hisoblangan yadro va undagi irsiy axborotni tashuvchi xromosomalar tuzilishi, ularning tarkibiy qismlari va biologik ahamiyati haqida batafsil tahlil qilingan. Yadroning tuzilishi, funksional qismlari — yadro pardasi, yadro plazmasi, yadrocha va xromatin haqida keng maʼlumotlar berilgan. Yadroda saqlanadigan xromosomalar har bir tirik organizm uchun nasldan-naslga axborot tashuvchi asosiy tuzilma bo‘lib, ularning sentromera, telomera, xromatida va ikkilamchi qisqish kabi qismlarining tuzilishi va vazifalari izohlangan.