"Shegellalar – dizenteriya qo‘zg‘atuvchisi" (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Ushbu maqolada dizenteriya kasalligining asosiy etiologik omili bo‘lgan Shigella turkumiga mansub bakteriyalar — shegellalarning morfologik, biologik va epidemiologik xususiyatlari tahlil qilingan. Maqolada shegellalarning inson organizmiga kirish yo‘llari, ularning patogenlik mexanizmlari, shuningdek, immunologik javob va organizmda yuzaga keladigan o‘zgarishlar ilmiy asosda yoritilgan. Shuningdek, dizenteriyaning klinik belgilari, diagnostika usullari va zamonaviy davolash choralari haqida ma’lumot berilgan. Antibiotiklarga nisbatan rivojlanayotgan rezistentlik holatlari va uning jamoat salomatligiga tahdidi alohida e’tiborga olingan. Maqola infeksion kasalliklarning oldini olish va nazorat qilishda mikrobial monitoring va sanitariya-profilaktika choralari muhimligini ta’kidlaydi.