(untitled) (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Ushbu maqolada maktabgacha ta’limda muhandislik tafakkuri tushunchasi va uning shakllanish bosqichlari o‘rganiladi. Muhandislik tafakkuri masalalarni hal etish qobiliyati, mantiqiy fikrlash, tizimli yondashuv va yechimlarni loyihalash hamda amalga oshirish ko‘nikmalarini o‘z ichiga oladi. Maktabgacha yosh bolalar o‘zlarining tabiiy qiziqishi, ijodiy salohiyati va tadqiqiy faoliyati orqali ushbu ko‘nikmalarni shakllantirishga eng mos davrni tashkil qiladi. Tadqiqotda rivojlanish psixologiyasi, konstruktivistik pedagogika va STEM ta’limi nazariy asoslari yoritilib, yosh bolalar uchun mo‘ljallangan faoliyatlar orqali mantiqiy fikrlash, ijodiy tafakkur va amaliy yechimlar ishlab chiqish muhimligi ta’kidlangan. Muhandislik tafakkurining shakllanish bosqichlarini tushunish pedagoglarga bolalarning kognitiv va ijodiy salohiyatini bosqichma-bosqich rivojlantirishga xizmat qiladigan metodik yondashuvlarni ishlab chiqish imkonini beradi.