(untitled) (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasi mustaqillikka erishgach, xalqaro maydonda davlatning o‘zaro manfaatli hamkorlikni huquqiy asosda tashkil etishga qaratilgan tashqi savdo shartnomalarini tuzish va ularni tartibga solish jarayonlari yoritilgan. Maqolada, O‘zbekistonning xalqaro savdo sohasidagi yuridik bazasini shakllantirish jarayoni, shuningdek, 1995 va 1993-yillarda qabul qilingan xalqaro shartnomalar to‘g‘risidagi qonun, ushbu sohada ko‘plab normativ-huquqiy hujjatlar va konvensiyalarni amalga oshirishdagi yutuqlar ta’riflanadi. Muayyan xalqaro huquqiy me’yorlar, ayniqsa Vena konvensiyasining o‘rni Tashqi iqtisodiy faoliyat to’grisida”gi qonuni va Bojxona kodeksi shuningdek Vazirlar Mahkamasining 2020-yil 14-maydagi 283-sonli qarori bilan tasdiqlangan O’zbekiston Respublikasida tashqi savdo shartnomalariga qo’yilgan minimal talablar yani tashqi savdo shartnomalarida ko‘rsatilishi kerak bo‘lgan asosiy elementlar, jumladan, shartnomaning mavzusi, yetkazib berish shartlari, to‘lov shartlari va tomonlarning majburiyatlari haqida batafsil ma’lumot berilgan. Bu maqola O‘zbekistonning xalqaro va milliy huquq asosida tashqi savdo munosabatlarini rivojlantirish va samarali tartibga solish yo‘lidagi hujjatlarni tushunishga yordam beradi.