TRAVMATOLOGIYADA SUYAK VA BO‘G‘IM JAROHATLARINING PATOGENETIK MEXANIZMLARI HAMDA ULARNI DAVOLASHNING ZAMONAVIY YONDASHUVLARI (FAN, TA’LIM, TEXNOLOGIYA VA ISHLAB CHIQARISH INTEGRATSIYASI ASOSIDA RIVOJLANISH ISTIQBOLLARI, 2026)
Ushbu maqolada travmatologiya amaliyotida uchraydigan suyak va bo‘g‘im jarohatlarining patogenetik mexanizmlari hamda ularni davolashning zamonaviy usullari tahlil qilinadi. Travmatik shikastlanishlar inson organizmida murakkab morfologik va funksional o‘zgarishlarni keltirib chiqaradi. Jarohatlar natijasida suyak to‘qimalarida qon aylanishining buzilishi, yallig‘lanish jarayonlarining rivojlanishi hamda regeneratsiya jarayonlarining faollashuvi kuzatiladi. Maqolada suyak va bo‘g‘im jarohatlarining rivojlanish mexanizmlari, ularni erta diagnostika qilish usullari hamda konservativ va jarrohlik davolashning zamonaviy yondashuvlari yoritib berilgan. Shuningdek, bemorlarni reabilitatsiya qilishning ahamiyati ham tahlil qilinadi.