TIZIMLI KASALLIKLARDA BUYRAKLARNI ZARARLANISHI (FAN, TA’LIM, TEXNOLOGIYA VA ISHLAB CHIQARISH INTEGRATSIYASI ASOSIDA RIVOJLANISH ISTIQBOLLARI, 2026)
Ushbu maqola tizimli kasalliklarda buyraklarning zararlanishi, uning patofiziologiyasi, klinik ko‘rinishlari, diagnostikasi va davolash strategiyalarini chuqur o‘rganishga bag‘ishlangan. Tizimli kasalliklar, jumladan autoimmun patologiyalar (masalan, sistemik lupus eritematozus, revmatoid artrit) va yallig‘lanish bilan bog‘liq kasalliklar, buyraklarda turli darajadagi morfologik va funksional o‘zgarishlarni keltirib chiqaradi. Maqolada buyrak zararlanishi mexanizmlari, glomerular va interstitsial shikastlanish turlari, klinik belgilari, laborator va instrumental diagnostika usullari tahlil qilinadi. Shuningdek, buyrak disfunksiyasini aniqlash, kasallikning og‘irligini baholash va samarali davolash yondashuvlarini tanlash muhimligi ta’kidlanadi. Tadqiqot natijalari tizimli kasalliklarda buyrakni vaqtida himoya qilish va asoratlarni kamaytirish uchun erta tashxis va individual davolash strategiyalarining ahamiyatini ko‘rsatadi.