EKSTRASISTOLIYA: KLINIK VA PATOFIZIOLOGIK JIHATLAR (FAN, TA’LIM, TEXNOLOGIYA VA ISHLAB CHIQARISH INTEGRATSIYASI ASOSIDA RIVOJLANISH ISTIQBOLLARI, 2026)
Ushbu tezisda ekstrasistoliya (ES) bilan og‘rigan bemorlarning klinik va patofiziologik xususiyatlari o‘rganildi. Tadqiqot davomida yurak ritmi buzilishlari, ekstrasistollarning chastotasi va turi, gemodinamik o‘zgarishlar, shuningdek metabolik va struktura-funksional ko‘rsatkichlar baholandi. Natijalar ekstrasistoliya rivojlanishida metabolik omillar, yurak qisqaruvchanligi va gemodinamik yuklamaning muhim rol o‘ynashini ko‘rsatdi. Shu asosda, ES bemorlarini erta tashxislash va individual davolash strategiyalarini ishlab chiqish imkoniyati aniqlanadi. Olingan ma’lumotlar klinik amaliyotda bemorlarning prognozini yaxshilash va yurak ritmi buzilishlarini samarali boshqarish uchun muhim ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi.