QANDLI DIABETLI BEMORLARDA ORGAN ASORATLARINI ERTA ANIQLASH VA MONITORINGNING AHAMIYATI (FAN, TA’LIM, TEXNOLOGIYA VA ISHLAB CHIQARISH INTEGRATSIYASI ASOSIDA RIVOJLANISH ISTIQBOLLARI, 2026)
Qandli diabet (QD) surunkali endokrin kasallik bo‘lib, uzoq muddat nazorat qilinmasa, ko‘plab organ va tizimlarda asoratlar rivojlanishiga olib keladi. Ushbu maqolada qandli diabetli bemorlarda organ asoratlarini erta aniqlash va ularni muntazam monitoring qilishning ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqotlar yurak-qon tomir, buyrak, nerv tizimi va retinaning diabetik o‘zgarishlarini erta bosqichda aniqlash imkonini beruvchi klinik va laborator indikatorlarni ko‘rsatadi. Shu bilan birga, zamonaviy diagnostika va monitoring usullari bemorlar salomatligini saqlash va kasallik prognozini yaxshilashda muhim rol o‘ynaydi. Maqola qandli diabetli bemorlarda asoratlarni oldini olish va davolash strategiyalarini ishlab chiqish uchun ilmiy asos yaratadi.