ALLERGIYA REAKSIYALARINING IMMUNOLOGIK ASOSLARI VA PROFILAKTIKASI (FAN, TA’LIM, TEXNOLOGIYA VA ISHLAB CHIQARISH INTEGRATSIYASI ASOSIDA RIVOJLANISH ISTIQBOLLARI, 2025)
Ushbu tezis allergik kasalliklarning kelib chiqishida asosiy rol o'ynaydigan immunologik mexanizmlarni tizimli tahli qiladi. Asosiy e'tibor IgE orqali sodir bo'ladigan I tur gipersensitivlik reaksiyasiga qaratilgan bo'lib, unda antigen (allergen) bilan birinchi marta tanishgandan so'ng organizmda IgE sinfiga mansub antitelolar ishlab chiqarilishi va ularning mas t hujayralari va bazofillarga birikishi jarayoni o'rganiladi. Allergik kasalliklarni tushunish va samarali oldini olish uchun ularning immunopatogenezini chuqur bilish zarurligi ta'kidlanadi