BOLALARDA SIYDIK-TOSH KASALLIGINI KELTIRIB CHIQARUVCHI SABABLAR VA XAVF OMILLARI (FAN, TA’LIM, TEXNOLOGIYA VA ISHLAB CHIQARISH INTEGRATSIYASI ASOSIDA RIVOJLANISH ISTIQBOLLARI, 2025)
Ushbu maqolada bolalarda siydik-tosh (urolitiaz) kasalligini keltirib chiqaruvchi asosiy sabablar va xavf omillari tahlil qilingan. Ma’lumki, so‘nggi yillarda ushbu patologiya bolalar orasida ham tobora ko‘proq aniqlanmoqda. Tadqiqot davomida metabolik buzilishlar, genetik moyillik, suyuqlik yetishmovchiligi, noto‘g‘ri ovqatlanish, siydik yo‘llari infeksiyalari va tug‘ma anatomik nuqsonlar kabi omillarning kasallik rivojlanishidagi o‘rni yoritilgan. Shuningdek, ekologik holat, iqlim, gigiyenik omillar, dori vositalari va bola organizmining individual xususiyatlari ham xavf omillari sifatida ko‘rib chiqilgan. Maqola bolalarda siydik-tosh kasalligini erta aniqlash, profilaktikasi va davolash choralarini ishlab chiqishda amaliy ahamiyatga ega.