STRESS VA UNING INSON PSIXOLOGIYASIGA TA'SIRI: SABABLARI, BELGILARI VA UNGA QARSHI KURASHISH USULLARI (FAN, TA’LIM, TEXNOLOGIYA VA ISHLAB CHIQARISH INTEGRATSIYASI ASOSIDA RIVOJLANISH ISTIQBOLLARI, 2025)
Stress - bu odamning jismoniy va psixologik salomatligiga salbiy ta'sir ko'rsatuvchi kuchli ruhiy holat bo'lib, uning sabablari ichki va tashqi omillardan kelib chiqadi. Stressning psixologik belgilariga bezovtalik, qayg'u, g'azab, diqqatni jamlashdagi qiyinchiliklar, salbiy fikrlar va o'z-o'ziga ishonchsizlik kiradi. U uzoq davom etganida, ruhiy kasalliklarni, masalan, depressiya va bezovtalikni keltirib chiqarishi mumkin. Stressni boshqarish uchun bir nechta samarali usullar mavjud. Vaqtni boshqarish, jismoniy faoliyat, nafas olish mashqlari, meditatsiya va salbiy fikrlarni ijobiy fikrlar bilan almashtirish stressni kamaytirishga yordam beradi. Ijtimoiy qo'llab-quvvatlash va kreatif faoliyat ham odamni stressdan xalos qiladi. Shuningdek, dam olish texnikalari va mindfulness mashqlari yordamida stressni boshqarish mumkin. Bularning barchasi stressni engishda muhim rol o'ynaydi va odamning ruhiy va jismoniy salomatligini yaxshilashga yordam beradi. Bu yondashuvlar individual tarzda qo'llanilishi kerak, chunki har bir inson stressga nisbatan turlicha reaktsiya qiladi.