ХОДЖКИН ЛИМФОМАСИДАГИ МОРФОЛОГИК ЎЗГАРИШЛАРНИ ИММУНОГИСТОКИМЁВИЙ ХАРАКТЕРИСТИКАСИ (FAN, TA’LIM, TEXNOLOGIYA VA ISHLAB CHIQARISH INTEGRATSIYASI ASOSIDA RIVOJLANISH ISTIQBOLLARI, 2024)
Ходжкин лимфомаси нисбатан кам учрайдиган ўсма бўлиб, барча лимфомаларнинг 30 % ини ташкил қилади Муаллифларнинг таъкидлашича, сўнгги ўн йилликлар давомида Ходжкин лимфомаси билан касалланиш даражаси, турли ёш популяцияларида ва Осиё мамлакатлари аёллар орасида учраш даражаси ортиб бормоқда [Stein X et al (2001), Metzger ML, Mauz-Körholz C (2019)]. Ходжкин лимфомалари (ҲЛ) иккита асосий турни ўз ичига олади: классик ҲЛ (CЛП) ва нодуляр лимфотситик-доминант ҲЛ (НЛПҲ). ҲЛдаги сўнгги молекуляр кашфиётлар ўсма хусусиятларини даволаш ва аниқлашда кескин ўзгаришларга ёрдам берди. Масалан, ПД-1/ПД-Л1 блокадаси ва брентухимаб ведотин, ситотоксик бирикмани ташувчи анти-CД30 антикори ҳозирги вақтда ҲЛ билан оғриган беморларда кенг қўлланилади[Satou A, et al (2022)].