(untitled) (FAN, TA’LIM, TEXNOLOGIYA VA ISHLAB CHIQARISH INTEGRATSIYASI ASOSIDA RIVOJLANISH ISTIQBOLLARI, 2026)
O‘tkir tireoidit — qalqonsimon bezning infektsiyaga bog‘liq tez rivojlanadigan yallig‘lanish kasalligi bo‘lib, u tezkor klinik belgilarga ega va favqulodda tibbiy aralashuvni talab qiladi. Kasallik odatda bakterial agentlar orqali yuzaga keladi, ammo virusli va boshqa etiologik omillar ham uchrab turadi. O‘tkir tireoiditning klinik manzarasi yuqori harorat, og‘riq, bo‘yin shishishi va tireoid funksiyasining vaqtinchalik buzilishi bilan tavsiflanadi. Ushbu maqolada o‘tkir tireoiditning etiopatogenezi, klinik belgilari, diagnostikasi va zamonaviy boshqaruv usullari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari o‘tkir tireoiditni erta aniqlash, samarali davolash va asoratlarning oldini olish bo‘yicha amaliy tavsiyalar beradi.