(untitled) (FAN, TA’LIM, TEXNOLOGIYA VA ISHLAB CHIQARISH INTEGRATSIYASI ASOSIDA RIVOJLANISH ISTIQBOLLARI, 2025)
Ushbu maqola o‘quvchilarning o‘qilgan matnni tushunishini baholashda stresssiz usulning ahamiyatini yoritadi. An’anaviy test va sinovlar o‘quvchilarda xavotir va stressni kuchaytirishi, natijada ularning haqiqiy tushunish darajasini namoyon eta olmasligini ko‘rsatadi. Stresssiz baholash usuli esa o‘quvchilarga qulay va ijobiy muhitda o‘qilgan matnni erkin tushunish va ifodalash imkonini beradi. Maqolada ushbu metodologiyaning afzalliklari, noformal va doimiy baholash usullari, o‘quvchilar motivatsiyasi va ishtirokini oshirishdagi roli ta’kidlanadi. Ushbu yondashuv o‘quvchilarning o‘qish ko‘nikmalarini samarali rivojlantirishga yordam beradi. Kalit so’zlar: o‘qish tushunchasi, stresssiz baholash, o‘quvchi motivatsiyasi,