(untitled) (FAN, TA’LIM, TEXNOLOGIYA VA ISHLAB CHIQARISH INTEGRATSIYASI ASOSIDA RIVOJLANISH ISTIQBOLLARI, 2025)
. Mexanik sariqlik klinik amaliyotda tez-tez uchraydigan va og‘ir kechadigan patologik holat bo‘lib, o‘t yo‘llarining to‘silish darajasi gepatotsitlardagi gipoksiya chuqurligi va hujayraviy metabolik disfunktsiyaning og‘irligini belgilovchi asosiy omildir. Obturatsiyaning erta aniqlanmasligi safro kislotalarining toksik ta’sirini kuchaytiradi, oksidativ stressni faollashtiradi va ko‘p a’zoli yetishmovchilik rivojlanish xavfini oshiradi. Shu bois to‘silish darajasiga ko‘ra gipoksiya va hujayraviy shikastlanish mexanizmlarini chuqur o‘rganish mexanik sariqlikning og‘ir klinik oqibatlarini kamaytirishda dolzarb ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.