4K (KOMMUNIKATSIYA, KREATIVLIK, KOLLABORATSIYA, KRITIK FIKRLASH) MODELI ASOSIDA BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARINING NUTQ MADANIYATINI SHAKLLANTIRISH METODIKASI: TEXNOLOGIYALAR, TOPSHIRIQLAR VA BAHOLASH MEZONLARI ("Conference on Universal Science Research 2023", 2026)
Mazkur maqolada 4K modeli — kommunikatsiya, kreativlik, kollaboratsiya va kritik fikrlash — asosida boshlang‘ich sinf o‘quvchilarining nutq madaniyatini shakllantirish metodikasi ilmiy-pedagogik jihatdan asoslanadi. Nutq madaniyati o‘quvchining fikrini aniq, mantiqli, dalillangan, adabiy til me’yorlariga mos va ijtimoiyaxloqiy qadriyatlarga muvofiq ifoda etish qobiliyatini bildiradi. 4K komponentlarini integrativ tarzda qo‘llash orqali nutq kompetensiyasining lingvistik, mantiqiy va kommunikativ jihatlari kompleks rivojlanishi tajriba-sinov asosida ko‘rsatildi. Maqolada texnologiyalar, amaliy topshiriqlar va baholash mezonlari rubrika asosida ishlab chiqilib, natijadorlik statistik jadval orqali tahlil qilinadi