SHOK HOLATI VA UNING TURLARI: ETIOLOGIYASI, PATOGENEZI VA KLINIK AHAMIYATI ("Conference on Universal Science Research 2023", 2026)
Shok holati organizmning o‘tkir hayot uchun xavfli patologik jarayoni bo‘lib, to‘qimalar perfuziyasining keskin buzilishi, kislorod yetishmovchiligi hamda hujayra metabolizmining izdan chiqishi bilan tavsiflanadi. Ushbu holat turli etiologik omillar, jumladan, og‘ir travmalar, qon yo‘qotish, infeksiyalar, allergik reaksiyalar va yurak faoliyatining yetishmovchiligi natijasida yuzaga keladi. Shok rivojlanishi jarayonida gemodinamik, neyrogumoral va metabolik o‘zgarishlar yuzaga kelib, ular organizmning kompensator imkoniyatlarini susaytiradi va hayotiy muhim organlar faoliyatining buzilishiga olib keladi. Mazkur maqolada shok holatining etiologik omillari, patogenetik mexanizmlari, asosiy turlari hamda ularning klinik ahamiyati ilmiy manbalar asosida tahlil qilindi. Shuningdek, shokning organizmga ta’siri, mikrosirkulyatsiya buzilishlari va to‘qima gipoksiyasining rivojlanish xususiyatlari yoritildi. Olingan ma’lumotlar shok holatini o‘z vaqtida aniqlash va samarali davolash choralarini belgilashda muhim ahamiyat kasb etadi