TA’LIM-TARBIYA JARAYONIDA SHARQ MUTAFAKKIRLARI G‘OYALARI ORQALI O‘QUVCHI-YOSHLARDA AXLOQIY TARBIYANI RIVOJLANTIRISH TEXNOLOGIYASI: MAZMUN, USULLAR VA NATIJADORLIK MEZONLARI ("Conference on Universal Science Research 2023", 2026)
Mazkur maqolada ta’lim-tarbiya jarayonida Sharq mutafakkirlari g‘oyalari asosida o‘quvchi-yoshlarda axloqiy tarbiyani rivojlantirish texnologiyasi yoritiladi. Sharq tafakkurida komil inson g‘oyasi, odob-axloq, ilmga hurmat, adolat, halollik, sabr, insonparvarlik, bag‘rikenglik va vatanparvarlik kabi fazilatlar markaziy qadriyat sifatida talqin etiladi. Ushbu g‘oyalarni zamonaviy pedagogik jarayonga integratsiyalash axloqiy tarbiyani uch tarkibda — axloqiy bilim (me’yor va tushuncha), qadriyatlarga munosabat (ichki e’tiqod) va xulq-atvor (amaliy odat) — shakllantirish imkonini beradi. Maqolada “g‘oya–tahlil–muammoli vaziyat–amaliy faoliyat–refleksiya” sikliga tayangan texnologiya taklif etiladi, unda interfaol metodlar, axloqiy dilemma, munozara, sahnalashtirish, mini-loyiha va ko‘ngillilik (service learning) vositalari bir tizimga keltiriladi. Tajriba-sinov natijalari asosida natijadorlik mezonlari rubrika ko‘rinishida ishlab chiqilib, statistik jadvalda axloqiy ko‘rsatkichlarning o‘sishi keltiriladi.