TABIIY FANLAR DARSLARIDA INTEGRATIV VA INTERFAOL YONDASHUV ASOSIDA BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARINING KOGNITIV RIVOJLANISHINI TA’MINLASH METODIKASI ("Conference on Universal Science Research 2023", 2026)
Maqolada boshlang‘ich sinflarda tabiiy fanlar darslarini integrativ (fanlararo bog‘liqlik) va interfaol (hamkorlik, muloqot, tajriba, muammoli vaziyat) yondashuv asosida tashkil etish orqali o‘quvchilarning kognitiv rivojlanishini ta’minlash metodikasi yoritiladi. Kognitiv rivojlanish diqqat, idrok, xotira, mantiqiy fikrlash, tasniflash, taqqoslash, sabab–oqibatni aniqlash, muammo qo‘yish va yechim topish kabi bilish jarayonlarining kompleks rivojlanishini anglatadi. Metodika “savol–faraz–tajriba/kuzatuv–ma’lumotni qayd etish–tahlil–xulosa–qo‘llash–refleksiya” zanjiri hamda fanlararo integratsiya (ona tili, matematika, tasviriy san’at, texnologiya) bilan boyitiladi. Tajriba-sinov asosida metodikaning natijadorligi baholanib, statistik jadvalda o‘quvchilarning kognitiv ko‘rsatkichlaridagi o‘sish tasvirlanadi. Yakunda amaliy tavsiyalar va baholash mezonlari keltiriladi.