Qoraqalpog‘iston shimoliy tumanlarida araxis (Araxis hypogaea L.) yetishtirish va sug‘orish texnologiyasi ("Conference on Universal Science Research 2023", 2023)
Yeryong‘oq o‘simligi moyli o‘simlik bo‘lib, u moy va oziq-ovqat sanoatida ahamiyali hisoblanadi. Yeryong‘oq o‘simligi bugungi kunda oziq-ovqat sanoatda ekporti yildan yilga ortiq bormoqda, bu xalqning oziq-ovqatga bolgan talabni qondirish maqsadida yeryong‘oq o‘simligining ahamiyat katta ekanligini korsatadi. O’zbekistonda yeryong’oqni yetishtirish, dunyo mamlakatlarida bo’lgani kabi, asosan ichki bozorga qaratilgandir [5]. O’zbekistonda 2017 yilgacha 5,5-6,0 ming gektar, 2020 yilga kelib 19 ming gektardan ortiq maydonlarda yeryong’oq asosan takroiy ekin sifatida ekib kelinmoqda. Takroriy ekin sifatida yetishtirilganda o’rtacha 15-20 s/ga, asosiy ekin sifatida ilg’or innovatsion texnologiyalar qo’llanilganda 30-35 s/ga va undan ham yuqori hosil olinmoqda.