TALAB VA TAKLIF NAZARIYASI. BOZOR MUVOZANATI ("Conference on Universal Science Research 2023", 2024)
Ushbu maqolada talab va taklif nazariyasining mohiyati, ularning bozor munosabatlaridagi ahamiyati hamda muvozanatni shakllantirishdagi roli yoritilgan.Talab iste’molchilarning mahsulot va xizmatlarga bo‘lgan ehtiyojlari hamda iqtisodiy imkoniyatlarini aks ettirsa, taklif ishlab chiqaruvchilarning bozor ehtiyojlarini qondirishga tayyorligini ifodalaydi. Talab va taklifga ta’sir qiluvchi asosiy omillar, jumladan, narx, daromad, muqobil tovarlar va ishlab chiqarish resurslari tahlil qilinadi.Shuningdek, bozor muvozanati – talab va taklifning muayyan narxda tenglashuvi masalasi ham ko‘rib chiqilgan. Ushbu nazariya bozor iqtisodiyoti mexanizmini tushunish va tahlil qilish uchun muhim ahamiyatga ega