FUQAROLIK HUQUQIDA ZARAR YETKAZISHDAN KELIB CHIQADIGAN JAVOBGARLIKNING FUQOROLIK-HUQUQIY ASOSLARI ("Conference on Universal Science Research 2023", 2024)
Hozirgi kunda zarar yetkazganlik uchun kelib chiqadigan  javobgarlikni hal qilish masalalari toboro ko‘payib bormoqda. Zarar yetkazishdan kelib chiqadigan majburiyat tushunchasiga fuqarolik qonunchiligida ta’rif berilmagan. Biroq, mazkur tushuncha bevosita, g‘ayriqonuniy harakat (harakatsizlik) tufayli fuqaroning shaxsiga yoki mol-mulkiga yetkazilgan zarar, shuningdek yuridik shaxsga yetkazilgan zarar, shu jumladan boy berilgan foyda zararni yetkazgan shaxs tomonidan to‘liq hajmda qoplanishi lozimligi haqida O‘zbekiston Respublikasi Fuqarolik kodeksining zarar yetkazganlik uchun kelib chiqadigan majburiyatlar bobida berilgan. Mazkur maqolada ushbu javobgarlik keltirib chiqarayotgan bir qator muammolar tahlil qilinib, ularga fuqarolik qonunchiligi normalar hamda olimlar fikri asosida yechim beriladi.