BOLALARDA O'TKIR VA SURUNKALI PNEVMONIYA ("Conference on Universal Science Research 2023", 2024)
Hozirgi zamon tibbiyot yutuqlariga qaramasdan, pnevmoniya og’ir kasallik bo’lib butun dunyoda bolalar o’limining sababchisi hisoblanadi. Pnevmoniya kattalarga nisbatan bolalarda bir muncha og`irroq kechadi. Sababi, ularda immun tizimi yaxshi rivojlanmagan, shu bois ham bolalarda tana harorati ko`tarilmasligi mumkin. Bunday holatlarda ota-onadan ziyraklik talab etiladi. Shuningdek, bolalarda mukosiliar klirens yaxshi rivojlanmagani hisobiga, unda dastlab quruq yo`tal, so`ngra, infeksiyaning tezda o`pkaga o`tish holatlari kuzatiladi. O`pka auskultasiyasida quruq va nam xirillashlar eshitiladi. Ushbu tadqiqotning maqsadi o’tkir pnevmoniyaga chalingan bolalarda ushbu kasallikning klinik ko’rinishi haqida ma’lumot berilgan.