(untitled) ("Conference on Universal Science Research 2023", 2023)
Ушбу тезисда муаллифнинг маъмурий преюдицияли жиноятларни квалификация қилиш масалалари юзасидан айрим мулоҳазалари баён қилинган. Иштирокчиликда жуда хавфли жиноятлар содир этилиши, жиноятни амалга ошириш режасининг пухта ишлаб чиқилганлиги, жиноятни фош қилишнинг қийинлиги ва бошқа қатор муаммолар келиб чиқади. Қонун чиқарувчи орган иштирокчиликда содир этиладиган жиноятларнинг ана шундай хусусиятларини ҳисобга олиб иштирокчиликда содир этиладиган жиноятларни квалификация қилиш ва жазо тайинлашнинг алоҳида қоидаларини ишлаб чиққан. Муаллифга кўра МЖТКда ЖКдаги каби иштирокчиликка бағишланган иштирокчилик тушунчаси, иштирокчиларининг турлари, иштирокчиликнинг шакллари, иштирокчиликда содир этганлик учун жавобгарлик доираси, дахлдорлик каби алоҳида нормалар мавжуд эмас. Фақатгина 32-модданинг 4-бандида “ҳуқуқбузарликнинг бир гуруҳ шахслар томонидан содир этилиши” маъмурий жавобгарликни оғирлаштирувчи ҳолат сифатида келтириб ўтилган. Бироқ, бир гуруҳ шахслар дейилганида кимлар тушунилишига ойдинлик киритилмаган.