(untitled) ("Conference on Universal Science Research 2023", 2023)
Орол денгизи ҳақида мунозарали мавзуга тўхталишдан олдин, унинг узоқ ўтмиши ва тарихига назар соладиган бўлсак ушбу денгиз Тўрон текислигининг марказий қисмида, Устюрт округи билан Қизилқум округи орасида жойлашган. Орол денгизи ер юзидаги денгиз ва океанлар билан боғланмаган энг улкан кўл, яъни сув ғавзаларидан биридир.Орол ва Оролбўйи ҳақидаги дастлабки маълумотларни милоддан аввалги II асрда яшаган географ Кладвий Птолемей ёзиб қолдирган.