(untitled) ("Conference on Universal Science Research 2023", 2026)
Ushbu maqolada boshlang‘ich ta’limda innovatsion pedagogik texnologiyalar asosida o‘quvchilarning bilish faolligini rivojlantirish masalasi “metodlar–vositalar–samaradorlik mezonlari” tizimida IMRAD formatida yoritildi. Bilish faolligi o‘quvchining darsdagi kognitiv (fikrlash), kommunikativ (muloqot), amaliy (bajarish) va refleksiv (o‘z-o‘zini baholash) ishtiroki birligi sifatida talqin qilindi. Metodik yechim sifatida interfaol o‘qitish, muammoli ta’lim, hamkorlikda o‘rganish, differensial topshiriqlar hamda formatif baholash integratsiyasi taklif etildi. Amaliy tahlil va sinf kuzatuvlari innovatsion texnologiyalar mezonli va tizimli qo‘llanganda darsdagi ishtirok, tushunish va o‘zini nazorat qilish ko‘rsatkichlari o‘sishi, xatolar ulushi kamayishini ko‘rsatdi.