(untitled) ("Conference on Universal Science Research 2023", 2025)
Ushbu maqolada ishemik insultning o’tkir davrida bemorlarni ishemik insultga olib keluvchi etiologik faktorlar, nevrologik sindromlar, nogironlik va o’limga olib keluvchi xavf omillari tahlil qilinadi. Ishemik insult etiologik turlarining klinik kechishi va ularning davolash natijalariga ta’sirini o‘rganish haqida so’z yuritiladi. Tadqiqot davomida ishemik insultni o’tkir davrida davo choralarini olib borish uchun klinik, neyropsixologik, diagnostik tahlillar va funksional NIHSS shkalalaridan foydalanildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, o‘tkir davrda kompleks davolash hamda erta reabilitatsiya choralarining birgalikda qo‘llanishi bemorlarning nevrologik holatini sezilarli darajada yaxshilaydi va erta tiklanish ko‘rsatkichlarini oshiradi. Bu esa bemorlarda tez, aniq va to’g’ri diagnoz va davolashni olib borish muhimligini bildiradi