(untitled) ("Conference on Universal Science Research 2023", 2024)
Emocionallıq máni – sezimniń, qarım-qatnastıń, bahanıń sózge tán kórinisi. Bunday máni sózde zatlıq-logikalıq máni menen de, óz aldına da ómir súre aladı hám kontekstte ǵana kórinedi. Tilimizde emocionallıq mániniń sóz semantikasında bolatuǵının, ekinshiden, emocionallıq reńktiń awıspalı máni kontekst arqalı dawıs tolqını menen, sintaksislik hám morfologiyalıq usıllar arqalı, úshinshiden, emocionallıq mánini sózlerdiń hárqıylı usıllar menen kúsheytetuǵını, tórtinshiden, túsiniksiz heshqanday mánisi joq sózlerdiń de emociya tuwǵıza alatuǵının kóriwge boladı. Tildegi ekspressivlik degende, aytılatuǵın oydıń tásirliligi túsiniledi. Frazeologizmler adamlardıń qarım-qatnasin, psixologiyalıq sezimlerdi emocionallıq-ekspressivlik súwretlewde kórkem sóz sheberiniń, dóretiwshiniń til sheberligi, ózinshelik stil ayrıqshalıǵınıń kórinisin kórsetedi. Ásirese, talay zamanlar boyı dórelip, áwladtan-áwladqa ótip, xalıqlıq miyrasqa aylanǵan frazeologizmlerdiń emocional boyawı kúshli, tilge kórik berip turadı