(untitled) ("Conference on Universal Science Research 2023", 2024)
Yallig`lanish bu yurak ishemik kasalligida (YuIK) ishtirok etuvchi muhim jarayon hisoblanadi. Metabolik stress, gemodinamik ortiqcha yuk va endoteliy va miyokard hujayralarida neyrogumaral giperaktivatsiyaga javoban interleykin (IL) 1 va 6 kabi yallig`lanishga qarshi sitokinlar chiqariladi. Dastlab, bu jarayon organizimni stresga moslashishini taminlaydi, ammo keyinchlik kasallik davrida ular endothelial va yurak disfunktsiyasi orqali miyokard fibroziga olib keladigan zararli ta`sirlarni keltirib chiqaradi. Tadqiqotlar shuni ko`rsatadiki yurak ishemik kasalligida bemorlarda interleykin(IL)6 yallig`lanish mediatori ko`payib ketadi.