(untitled) ("Conference on Universal Science Research 2023", 2024)
Hozirgi zamon tibbiyot yutuqlariga qaramasdan, pnevmoniya og’ir kasallik bo’lib butun dunyoda bolalar o’limining sababchisi hisoblanadi. Pnevmoniya kattalarga nisbatan bolalarda bir muncha og`irroq kechadi. Sababi, ularda immun tizimi yaxshi rivojlanmagan, shu bois ham bolalarda tana harorati ko`tarilmasligi mumkin. Bunday holatlarda ota-onadan ziyraklik talab etiladi. Shuningdek, bolalarda mukosiliar klirens yaxshi rivojlanmagani hisobiga, unda dastlab quruq yo`tal, so`ngra, infeksiyaning tezda o`pkaga o`tish holatlari kuzatiladi. O`pka auskultasiyasida quruq va nam xirillashlar eshitiladi. Ushbu tadqiqotning maqsadi o’tkir pnevmoniyaga chalingan bolalarda ushbu kasallikning klinik ko’rinishi haqida ma’lumot berilgan.