SEPSIS VA XIRURGIK INFEKSIYALARNI BOSHQARISH: ZAMONAVIY KLINIK YONDASHUVLAR (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Sepsis va xirurgik infeksiyalar zamonaviy tibbiyotda, ayniqsa umumiy va shoshilinch jarrohlik amaliyotida, eng og‘ir va hayot uchun xavfli patologik holatlar qatoriga kiradi. Jahon statistik ma’lumotlariga ko‘ra, sepsis har yili 49 milliondan ortiq bemorda rivojlanadi va ularning taxminan 11 millioni vafot etadi, bu esa global mortalitetning sezilarli qismini tashkil etadi. Xirurgik infeksiyalar esa operatsiyadan keyingi asoratlarning 20–30% ini tashkil etib, sepsis rivojlanishining asosiy manbalaridan biri hisoblanadi.So‘nggi yillarda antibiotik rezistentlikning ortishi, invaziv muolajalar ko‘payishi va komorbid holatlar (diabet, semizlik, immunosupressiya) sepsisning klinik kechishini yanada og‘irlashtirmoqda. Shu sababli sepsisni erta aniqlash, manbani nazorat qilish va intensiv terapiya strategiyalarini takomillashtirish dolzarb ilmiy va amaliy muammo bo‘lib qolmoqda.