Suvni tozalashning yangi sorbentlari (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Ushbu maqolada suvni tozalashda qo‘llaniladigan yangi sorbentlar, ularning kimyoviy tarkibi, ishlash mexanizmi va ekologik ahamiyati yoritiladi. Suv resurslarining sanoat chiqindilari, og‘ir metallar, organik bo‘yoqlar, neft mahsulotlari, pestitsidlar va mikroplastiklar bilan ifloslanishi zamonaviy ekologiyaning dolzarb muammolaridan biridir. An’anaviy tozalash usullari har doim ham yetarli samaradorlik bermaydi. Shu sababli nanozarrachalar, biochar, modifikatsiyalangan tabiiy minerallar, polimer sorbentlar, metall-organik karkaslar va kompozit materiallar asosidagi yangi sorbentlar suvni chuqur tozalashda istiqbolli yo‘nalish hisoblanadi.