MULOQAT: SHIFOKOR VA BEMOR MULOQATINING PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI. TIBBIYOT XODIMLARIDA EMOTSIONAL HOLATLARNING OʻZIGA XOSLIGI: STRESS VA UNING BOSQICHLARI,BARTARAF ETISH YOʻLLARI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Ushbu maqolada shifokor va bemor o'rtasidagi muloqatning psixologik xususiyatlari hamda tibbiyot xodimlarida kuzatiladigan emotsional holatlarning o'ziga xosligi keng yoritilgan. Tadqiqot doirasida tibbiy muloqatning asosiy modellari, kommunikativ kompetentlik tushunchasi, bemor bilan ishonchli munosabat o'rnatishning ahamiyati tahlil qilingan. Bundan tashqari, tibbiyot xodimlarida stress omillarining yuzaga kelish sabablari, stressning asosiy bosqichlari (alarm, rezistentlik, charchash) va ularning kasbiy faoliyatga ta'siri o'rganilgan. Maqolada emotsional charchash va kasbiy deformatsiya (burnout) sindromining belgilari hamda oldini olish choralari batafsil ko'rib chiqilgan. Stressni bartaraf etishning samarali usullari: kognitiv-xulq-atvor terapiyasi, mindfulness, superviziya va guruh ishining ahamiyati asoslanib berilgan.