NODAVLAT NOTIJORAT TASHKILOTLARI (NNT) VA TADBIRKORLIK SUBYEKTLARINI RO‘YXATGA OLISHDA ADLIYA ORGANLARINING TARIXIY O‘RNI. (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Mazkur maqolada O‘zbekiston Respublikasi adliya organlarining fuqarolik jamiyati institutlari va tadbirkorlik muhitini shakllantirishdagi retrospektiv va zamonaviy o‘rni yoritilgan. Tadqiqotda NNT va tadbirkorlik subyektlarini davlat ro‘yxatidan o‘tkazish funksiyasining evolyutsion bosqichlari, qonunchilikdagi transformatsiyalar va adliya tizimining institutsional ahamiyati ilmiy tahlil qilingan. Ushbu maqolada O‘zbekistonda huquqiy davlat qurish jarayonida adliya organlarining nodavlat notijorat tashkilotlari (NNT) va tadbirkorlik subyektlarini davlat ro‘yxatidan o‘tkazishdagi tarixiy roli va institutsional ahamiyati tadqiq etiladi. Muallif tizimning evolyutsion bosqichlarini tahlil qilar ekan, adliya idoralarining ma’muriy-huquqiy nazoratdan xizmat ko‘rsatuvchi va huquqiy himoya qiluvchi organga aylanish jarayoniga alohida urg‘u beradi. Shuningdek, maqolada milliy qonunchilikning transformatsiyasi va zamonaviy raqamli texnologiyalarning sohadagi o‘rni ilmiy jihatdan asoslab berilgan.