NAFAS TIZIMI FAOLIYATIGA TA’SIR ETUVCHI VOSITALAR (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Ushbu maqolada nafas tizimi faoliyatiga ta’sir etuvchi farmakologik vositalarning zamonaviy tasnifi, ta’sir mexanizmlari va klinik qo‘llanilishi tahlil qilindi. Tadqiqot davomida bronxolitiklar, mukolitiklar, antitussiv vositalar, ekspektorantlar hamda nafas markazini stimulyatsiya qiluvchi preparatlarning farmakodinamik va farmakokinetik xususiyatlari ilmiy manbalar asosida o‘rganildi. Maqolada bronxial astma, surunkali obstruktiv o‘pka kasalligi, pnevmoniya va boshqa respirator kasalliklarni davolashda qo‘llaniladigan dori vositalarining samaradorligi hamda nojo‘ya ta’sirlari yoritildi. Shuningdek, zamonaviy inhalyatsion terapiya usullarining afzalliklari va individual farmakoterapiya tamoyillari tahlil qilindi. Tadqiqot natijalari nafas tizimi kasalliklarini davolashda farmakologik vositalardan oqilona foydalanish klinik samaradorlikni oshirishini ko‘rsatdi.