ANTISEPTIK DORI VOSITALARI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Antiseptik dori vositalari — mikroorganizmlarning o‘sishi va ko‘payishini to‘xtatish yoki ularni yo‘q qilish orqali infeksion jarayonlarning oldini olishda muhim o‘rin tutuvchi farmakologik guruh hisoblanadi. Ushbu preparatlar jarrohlik amaliyotida, yara yuzalarini davolashda, shilliq qavatlar va teri dezinfeksiyasida keng qo‘llaniladi. Maqolada antiseptiklarning asosiy guruhlari, ta’sir mexanizmlari hamda klinik qo‘llanilish sohalari zamonaviy farmakologik manbalar asosida tahlil qilinadi. Shuningdek, ularning samaradorligi va xavfsizlik profili yoritilib, tibbiy amaliyotdagi ahamiyati ko‘rib chiqiladi.