TIZZA BO‘G‘IMI GONOARTROZINING OLDINI OLISH VA REABILITATSIYA USULLARINING ZAMONAVIY YONDASHUVLARI. (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Ushbu maqolada Gonoartroz- tizza bo‘g‘imining keng tarqalgan degenerativ kasalligining oldini olish va reabilitatsiya qilishning zamonaviy yondashuvlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda kasallik rivojlanishiga olib keluvchi asosiy omillar, jumladan ortiqcha vazni, gipodinamiya va bo‘g‘imga ortiqcha yuk tushishi ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, profilaktika choralarining ahamiyati, ayniqsa sog‘lom turmush tarzini shakllantirish va Davolovchi jismoniy tarbiya (LFK) ning o‘rni yoritilgan. Reabilitatsiya jarayonida qo‘llaniladigan fizioterapiya, dori vositalari, massaj, kinezioterapiya va ortopedik vositalarning samaradorligi tahlil qilingan. Maqola yakunida kompleks yondashuv gonoartroz bilan og‘rigan bemorlarning hayot sifatini yaxshilashda muhim ahamiyatga ega ekanligi asoslab berilgan