YURAK FAOLIYATINING FIZIKAVIY ASOSLARI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Mazkur ilmiy maqola “Yurak faoliyatining fizikaviy asoslari” mavzusiga bag‘ishlangan bo‘lib, unda yurakning mexanik, gidrodinamik va bioelektrik faoliyati zamonaviy ilmiy yondashuvlar asosida kompleks tarzda tahlil etilgan. Tadqiqotda yurakning nasos sifatidagi ishlash prinsipi, qon oqimining fizik qonuniyatlari hamda yurak mushaklarining qisqarish mexanizmlari chuqur o‘rganilgan.Maqolada yurak faoliyatining fizik asoslari Nyuton mexanikasi, Bernulli qonuni va Poazeyl qonuni kabi fundamental fizik qonunlar asosida tushuntirilgan. Qon oqimining tezligi, tomir qarshiligi va bosim o‘rtasidagi bog‘liqlik tahlil qilinib, ularning yurak-qon tomir tizimidagi patologik holatlarga ta’siri ilmiy jihatdan asoslab berilgan. Ayniqsa, tomir radiusining o‘zgarishi qon oqimiga keskin ta’sir ko‘rsatishi Poazeyl qonuni orqali izohlangan.Psixofiziologik nuqtai nazardan, yurak faoliyatining bioelektrik asoslari ham tahlil qilinib, yurak mushaklarida hosil bo‘ladigan elektr impulslarning ritmik faoliyatni boshqarishdagi roli yoritilgan. Elektrokardiografiya (EKG) natijalari asosida yurakning elektr faolligi va uning diagnostik ahamiyati ko‘rsatib berilgan.Statistik ma’lumotlarga ko‘ra, yurak-qon tomir kasalliklari global o‘lim sabablari orasida yetakchi o‘rinni egallaydi va umumiy o‘limlarning 30–35% ini tashkil etadi. Ushbu kasalliklarning asosiy sabablari qon oqimining buzilishi, arterial bosimning o‘zgarishi va yurakning mexanik yuklamasi bilan bog‘liq. Shu sababli yurak faoliyatining fizik asoslarini o‘rganish kasalliklarni erta aniqlash va samarali davolashda muhim ahamiyatga ega.