OGʻIZ BOʻSHLIGʻI SHILLIQ QAVATI KASALLIKLARI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Og‘iz bo‘shlig‘i shilliq qavati kasalliklari stomatologiyada keng tarqalgan patologiyalar qatoriga kiradi va ular umumiy somatik kasalliklar, infeksion omillar, allergik reaksiyalar hamda mexanik va kimyoviy ta’sirlar bilan chambarchas bog‘liqdir. Ushbu tadqiqotning maqsadi og‘iz bo‘shlig‘i shilliq qavati kasalliklarining etiologiyasi, patogenezi, klinik kechishi hamda ortopedik stomatologiyada ularni aniqlash va davolash usullarini tizimli tahlil qilishdan iborat. Tadqiqot jarayonida zamonaviy ilmiy adabiyotlar, klinik kuzatuvlar va diagnostik mezonlar asosida tahlillar olib borildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, shilliq qavat kasalliklarining rivojlanishida protez konstruktsiyalarining sifati, gigiyenik holat va bemorning umumiy sog‘ligi muhim rol o‘ynaydi. O‘z vaqtida tashxis qo‘yish va kompleks davolash choralari kasalliklarning asoratlarini kamaytirishga xizmat qiladi.