CO₂ NI USHLASH VA KATALITIK QAYTA ISHLASHDA MOF VA GRAFEN ASOSIDAGI NANOKOMPOZITLARNING SAMARADORLIGI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada CO₂ ni ushlash va katalitik qayta ishlash jarayonlarida MOF (metall-organik karkaslar) va grafen asosidagi nanokompozitlarning samaradorligi o‘rganilgan. Atmosferadagi karbon dioksid miqdorining ortishi global iqlim o‘zgarishining asosiy sabablaridan biri bo‘lib, uni kamaytirish va qayta ishlash dolzarb ilmiy muammo hisoblanadi. Tadqiqotda MOF va grafen asosidagi materiallarning adsorbsiya xususiyatlari, katalitik faolligi hamda CO₂ ni foydali kimyoviy mahsulotlarga aylantirishdagi roli tahlil qilindi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, ushbu nanokompozitlar yuqori selektivlik, katta sirt maydoni va barqarorlikka ega bo‘lib, CO₂ ni samarali ushlash va qayta ishlashda istiqbolli materiallar hisoblanadi.