«ABU NASR FOROBIY»: BUYUK MUTAFAKKIR VA UNING FALSAFIY-PEDAGOGIK MEROSI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Abu Nasr Forobiy (870–950) – Sharq uyg‘onish davrining eng buyuk mutafakkiri, faylasufi va qomusiy olimi. U falsafa, mantiq, siyosat, axloq, musiqa, ta’lim kabi sohalarda bebaho ilmiy meros qoldirgan. Aristotel falsafasini chuqur tahlil qilib, uni islomiy tafakkur bilan uyg‘unlashtirgani uchun “Ikkinchi muallim” nomi bilan mashhur. Uning “Fozil shahar ahlining qarashlari”, “Baxt-saodatga erishish” kabi asarlari komil inson, adolatli jamiyat va tarbiya masalalarini yoritadi. Forobiy ta’limoti bugungi kunda ham falsafa, pedagogika va ijtimoiy fanlar rivojida muhim ahamiyat kasb etadi.