SURUNKALI BRONXITDA BRONX DEVORINING PATOMORFOLOGIK O‘ZGARISHLARI VA BRONXOLITIK HAMDA YALLIG‘LANISHGA QARSHI PREPARATLARNING FARMAKODINAMIK TA’SIRI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Surunkali bronxit bronx daraxtining uzoq davom etuvchi yallig‘lanish kasalligi bo‘lib, doimiy yoki takrorlanuvchi yo‘tal, balg‘am ajralishi, shilliq gipersekresiyasi, mukosiliar transport buzilishi va xurujlar bilan tavsiflanadi. Patomorfologik jihatdan bu kasallik bronx devorining oddiy yallig‘lanishi emas, balki bronx shilliq qavati, kiprikchali epiteliy, bokalsimon hujayralar, bronxial bezlar, shilliq osti qavati va silliq mushak qatlamida yuz beradigan strukturaviy-funksional qayta tuzilish jarayonidir.Kasallikda bronx shilliq qavatining surunkali yallig‘lanishi, kiprikchali epiteliy shikastlanishi, bokalsimon hujayralar giperplaziyasi, bronxial bezlar gipertrofiyasi, quyuq balg‘am to‘planishi, shilliq osti qavatining shishi, yallig‘lanish hujayralari infiltratsiyasi va bronx bo‘shlig‘ining torayishi kuzatiladi. Bronxolitik preparatlar bronx silliq mushaklarini bo‘shashtirib, nafas yo‘llari o‘tkazuvchanligini yaxshilaydi. Yallig‘lanishga qarshi vositalar esa yallig‘lanish mediatorlari faolligini, shilliq qavat shishini va bronxial giperreaktivlikni kamaytiradi. Maqolada surunkali bronxit patanatomiya va farmakologiya fanlari kesishmasida tahlil qilinib, dori tanlovi bronx devoridagi real morfologik jarayon bilan bog‘liq bo‘lishi kerakligi asoslab beriladi.