SHAHAR VA BINOLARNING QISHLOQ XO'JALIGIDA FOYDALANILADIGAN YERLARGA TA'SIRI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Ushbu maqolada O'zbekistonning janubiy chegaraviy shahri — Termiz misolida shaharlar va turli qurilish inshootlarining qishloq xo'jaligi erlariga ko'rsatadigan salbiy ta'siri keng tahlil etilgan. 2000–2023 yillar mobaynida Termiz shahrining maydoniy kengayishi, turar-joy va sanoat qurilishlarining jadallashuvi oqibatida qishloq xo'jaligi erlarining qancha yuzi muomaladan chiqib ketganligi geospatial va statistik usullar yordamida o'rganilgan. Tadqiqot natijalari ko'rsatadiki, mazkur davrda qishloq xo'jaligi erlarining 12,6 foizi (taxminan 10 400 ga) urbanizatsiya jarayonlari tufayli o'z maqsadiy foydalanishidan chiqarib olingan. Tuproq sifatining pasayishi, suv balansining buzilishi, sho'rlanish va eroziya jarayonlarining kuchayishi asosiy ekologik muammolar sifatida aniqlangan. Olingan natijalar asosida barqaror yer boshqaruvi, shaharsozlik rejalashtirishi va qishloq xo'jaligi erlarini muhofaza qilishga doir amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan